Sebastiaan van der Lubbe

“Het laatste dat ik wil is dat mensen naar mij luisteren. (…) En ze moeten vooral niet iets doen omdat ík het zeg.” Dat zei Rutte tijdens de zoveelste persconferentie. Maar meneer Rutte, luistert u dan naar mij: het is genoeg geweest. Dit kan zo niet langer, anders dreigt een hele generatie ten onder te gaan. Zij zijn de toekomst van dit land. Maar van die toekomst is de jeugd niet langer zeker, en als zij niet meer op hun toekomst aankunnen, wie dan wel?”

In Ze zijn ons vergeten vertelt Sebastiaan van der Lubbe aan de hand van persoonlijke anekdotes over de impact die de huidige crisissen hebben op de vergeten generatie. Zijn essay is een indringende kreet om de problemen van deze jongeren niet langer te negeren. Het is een politieke oproep tot opstand waar niet langer aan voorbij mag worden gegaan. Want als jongeren niet op hun toekomst kunnen rekenen, wie dan wel?

 

Sebastiaan van der Lubbe (1997) is schrijver, maatschappijcriticus en literair programmeur. Hij publiceerde eerder in Trouw en Hard//hoofd, en hij maakte programma’s voor verschillende podia, waaronder het Wintertuin Festival. Hij organiseerde de uitreiking van de C. Buddingh’-prijs 2020 en ook presenteerde hij de leesclub tijdens Overijssel Verwoord. Hij hoopt dat er ooit nog een roman van zijn hand mag verschijnen.

Instagram: @httpsebastiaan