Elianne van Elderen

“Toen eens de eieren op waren bij Maartje thuis, en we per se cakejes wilden bakken als traktatie voor haar verjaardag, besloot ze het nieuwste ei uit de broedmachine in de schuur te pakken. Al snel kwamen we erachter dat het ei onbruikbaar was in cakedeeg, maar toch pelde ze de schil van het onvolgroeide kuikentje af. Ze spoelde het schoon onder de kraan, hield het in haar handpalm alsof ze het wilde beschermen, zonder te beseffen dat ze het tegenovergestelde deed.”

 

Elianne van Elderen  (zij/haar, 1997) schrijft gedichten en korte verhalen die gaan over kinderen die hun cavia’s vermoorden, glow-in-the-dark-midgetgolfen en fietstochtjes langs de vleesverwerkingsfabriek in haar Brabantse geboortedorp. Ze stond onder andere op Tilt Festival, het Nijmeegs Boekenfeest en de Amsterdamse Museumnacht. Haar werk verscheen o.a. in het literaire tijdschrift DW B, won de tweede prijs bij Write Now! 2020, de derde prijs in De Gedichtenwedstrijd 2020, en de eerste prijs poëzie (2018) en proza (2019) bij de Interuniversitaire Literaire Prijs. Ook houdt ze zich bezig met het combineren van tekst en beeldende kunst. Zo deed ze onderzoek naar het aanleren van obsessies en bouwde vervolgens een tent waar ze 80 uur een tekst op borduurde, die te zien was op de Nacht van de Poëzie.

De bundel ‘Geef geen namen aan koeien die je van plan bent te slachten’ bestaat uit gedichten, fragmenten, korte verhalen, catalogi, routebeschrijvingen en lijstjes. Deze vertellen samen het verhaal over drie vrienden die opgroeien als buitenstaander in een dorp, over een vluchtmisdrijf op een veulen, over melktanden, over willen vertrekken maar niet weten hoe, over discozwemmen, en vooral over iemand die probeert om onvoorzichtig te worden.

Instagram: @vervlogen
Mail: elianne.vanelderen@icloud.com